Usein kysyttyä

Miksi Äitien talon sivuilla ei näy ylläpitäjän nimeä?

Itsellinen äitiys ei ole vain äidin oma juttu vaan mitä suurimmassa määrin lapsen asia. Omaa lastani suojatakseni en ole tietoisesti laittanut nimeäni julkisille netti-, fb- tai twittersivuille näkyviin. Asiakkaideni kanssa toimin kuitenkin avoimesti nimelläni.

Kuka sinä olet, oletko itse itsellinen äiti?

Kyllä, suureksi onnekseni sain hedelmöityshoitojen avulla lapsen jokunen vuosi sitten. Elämäni paras asia, josta olen kiitollinen joka ainoa päivä.

Sain itse syntyä ja kasvaa itselliseen äitiyteen muiden samassa tilanteessa olevien naisten vertaistuella, alussa varsin laajassakin vertaisyhteisössä. Tämä on ollut iso tuki vanhemmuudessani ja esimerkiksi siinä, miten olemme käsitelleet perhetaustaamme lapseni kanssa. Minulla on edelleen laaja verkosto toisiin itsellisiin äiteihin ja monista heistä ja heidän lapsistaan on tullut minun ja lapseni ystäviä, joiden kanssa tapaamme ja teemme vaikkapa yhteisiä matkoja.

Raskausaikana sekä vauvavuotena minulle oli erityisen merkityksellistä saada jakaa ajatuksia toisten samassa tilanteessa olevien naisten kanssa. Haluan nyt omalla toiminnallani olla mahdollistamassa vertaistukea myös toisille.

Mikä koulutustausta sinulla on ja onko sinulle kokemusta ryhmien ohjaamisesta?

Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri ja olen toiminut sosiaali- ja terveysalalla ohjaus- ja koulutustyössä pian parikymmentä vuotta. Olen ollut ryhmänohjaajana erilaisissa ryhmissä jo 90-luvulta lähtien niin päivätyöni kuin vapaaehtoistehtävieni kautta. Koen ryhmätoiminnan erittäin tärkeänä sillä ryhmän kautta on mahdollisuus peilata omia kokemuksia ihan toisella tasolla ja muiden ryhmäläisten tarinoiden avulla saa itse uudenlaisia näkökulmia omaan tilanteeseensa.

Minulla on myös monenlaista ryhmänohjausta tukevaa menetelmäosaamista, joista mainittakoon esimerkkinä vaikkapa motivoivan keskustelun menetelmä. Lisäksi olen tällä hetkellä työnohjaajakoulutuksessa.

Ammattilainen kokemusasiantuntijana?

Työskentelen tällä hetkellä hankkeessa, jossa koulutamme kokemusasiantuntijoita ja kehitämme kokemusasiantuntijatoimintaa entisestään. Koen itse hyvin mielenkiintoisena mahdollisuuden saada Äitien talon toiminnan kautta katsoa asioita myös oman kokemusosaamiseni näkökulmasta. Itse näen, että syvimmälle asioiden ymmärtämiseen päästään kokemustiedon yhdistyessä tutkittuun tietoon, ne eivät ole toisiaan poissulkevia vaan täydentäviä näkökulmia.

Miksi maksullinen palvelu? Netissähän on vaikka kuinka paljon ilmaisia keskusteluryhmiä?

Netissä toimii erilaisia avoimia ja suljettujakin äideille suunnattuja ilmaisia keskusteluryhmiä, mutta nimenmaan itsellisten äitien tai sellaista suunnittelevien on vaikea löytää netistä aktiivista vertaistukea. Ilmaisryhmiin liittyy myös haasteensa: ne saattavat olla avoimesti kaikkien luettavissa ja et välttämättä voi olla täysin varma osallistujien aitoudesta. Aktiivisen moderoinnin puuttuessa netiketti saattaa unohtua. Moni miettii silloin, mitä haluaa kirjoittaa varsin henkilökohtaisista ja aroistakin asioista kaikkien luettavaksi, edes nimimerkin suojista.

Vireän ja vertaistukea aidosti mahdollistavan keskusteluryhmän ylläpito vaatii myös aika lailla aikaa ja sitoutumista. Itsellisillä äideillä ne ovat usein kortilla työn ja lapsenhoidon haukatessa suurimman osan päivästä. Maksullisena palvelumuotona ylläpito on sitoutunut aktiivisuuteen eikä sinun tarvitse pelätä ryhmän lopettavan toimintansa kesken. Voit myös luottaa siihen, että ryhmän toimintaa oikeasti valvotaan ja siten voit kirjoittaa sinne hyvin henkilökohtaisistakin aiheista.

Suljetussa ja turvallisessa keskusteluryhmässä sinun on myös mahdollista tutustua toisiin keskustelijoihin lähemmin, halutessasi voit vaihtaa yhteystietoja ja vaikka tavata heitä live-elämässä. Parhaassa tapauksessa löydät ryhmistä itsellesi uusia ystäviä ja äitikavereita!

Maksullisena palvelumuotona Äitien talon keskusteluryhmät on mahdollista toteuttaa helppokäyttöisellä ja selkeällä keskustelualustalla, joka antaa keskustelulle ilmaisia alustoja miellyttävämmät puitteet.